Testeaza-ti cunostintele la programare (I)


  1. Prezentati sub forma de schema logica, structura de control CASE-OF. Prezentati modul de implementare a acestei structuri in C (instructiunea de selectie multipla switch). Comentati si exemplificati modul de executie al acestei instructiuni.
  2. Prezentati metoda standard de transfer de parametrii, prin adresa, in C. Scrieti o functie (proprie) care, pentru o matrice de ordinul n<=10, de numere reale, calculeaza si returneaza doua rezultate: suma elementelor de pe diagonala secundara si respectiv suma elementelor din triunghiul inferior, in raport cu diagonala principala. Comentati metoda de transfer utilizata pentru fiecare din parametrii functiei.
  3. Se presupune un text care contine cuvinte, separate printr-un singur spatiu si se termina sau nu cu un spatiu dupa ultimul cuvant. Scrieti o functie (proprie) care, primind textul ca parametru, determina cate cuvinte sunt in textul dat si intoarce acest rezultat.
  4. Prezentati conceptul de recursivitate a functiilor implementat de C. Scrieti o functie (proprie) care realizeaza calculul recursiv al sumei elementelor unui vector, de n<=10, de numere reale. Scrieti functia main() care citeste datele de la tastatura, calculeaza suma, utilizand functia recursiva, anterior definita si afiseaza valoarea obtinuta pe ecran.
  5. Se presupune o coada simplu inlantuita al carui nod are forma: (info, succesor). Declarati un tip de data, pentru nodul cozii, stiind ca informatia info, din nod, este de tip intreg. Scrieti o functie (proprie) care creste cu 20% valorile din toate nodurile cozii.
  6. Scrieti un program (functia main()) care deseneaza o elipsa, cu centrul in centrul spatiului ecran side raze r si R date. Razele, in pixeli, se dau de la tastatura, la momentul executiei programului.
  7. Se presupune creat un fisier de tip text, memorat pe discul C:, in directorul DateObs si denumit Obs.txt,care contine numere reale.Scrieti un program (funtia main()) care. citind fisierul, determina valorile extreme (maxim si minim) si amplitudinea sirului de numere (diferenta absoluta intre extreme) si afiseaza rezultatele pe monitor.
  8. Se considera creat un fisier binar, de personal, care are articolul format din campurile:
    • IS - indicatorul de serviciu, care are valorile: 0-articol neocupat; 1-articol activ; 2-articol sters logic;
    • marca - numar intreg din intervalul [100,999], cheie primara;
    • salariu - numar intreg fara semn.
    Scrieti un program (functia main()) care insereaza un salariat in fisier, citind datele necesare de la tastatura. Programul trebuie sa ia in considerare situatia logica de eroare.

Puteti lasa si voi variantele voastre la aceasta materie, in comentariile acestei pagini.
Acest site utilizeaza cookie-uri. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.